Moji najljubši barvi – čeprav to dejansko nista – sta črna in bela. Pravzaprav sem se nad to barvno kombinacijo navdušila, ko sem postala ponosna skrbnica sedaj skoraj šestletne, že prave dame, psičke Freye, mešanke podobne border colliju in sedaj dve leti in pol starega in zelo navihanega border collija Fjorda. Oba sta polna energije, igriva, pozorna, čuteča in inteligentna do te mere, da si tudi vsako neumnost dobro zapomnita, kar je včasih nadležno. Sta enakovredna člana naše družine in res skoraj vse počnemo skupaj.

Sicer pa obožujem barve in moj svet je precej barvit, bolj ali manj pa se vse vrti okoli živali, večinoma psov. Kot kinološka inštruktorica pripravljam pse in njihova človeška krdela na skupno življenje in pomagam reševati človeško – pasja »nesoglasja«. V zavodu poleg direktorskih zadolžitev tudi testiram pse za primernost dela, izvajam kinološke delavnice in izobraževanja ter ostalo strokovno delo s področja kinologije. Še vedno se tudi dodatno izobražujem in sicer za veterinarskega tehnika ter se udeležujem raznih kinoloških in drugih izobraževanj v zvezi s posredovanjem s pomočjo psa. Večino mojega časa trenutno okupira moj sinček Ruben Jakob, zato sem začasno opustila izvajanje terapevtske pomoči s Fjordom, vendar bova v letu 2013 ponovno s polno paro na terenu. Freya žal za takšno delo ni primerna, saj je precej nezaupljiva in plašna psička. Zato pa je zelo zvest ‘pasji dohtarček’ vsem v družini.

V prostem času se ukvarjam se s tekom in na treningih čez drn in strn sta seveda prisotna tudi Freya in Fjord. Doma znata biti prav neumorna v zahtevah po igri. Da jima vsaj malo zaposlim prehitro delujoče možgane, treniramo vaje poslušnosti in se učimo raznih trikov in pri tem sodeluje cela družina.

Res je, da je prostovoljstvo izbira in ne nuja. Res pa je tudi, da morajo prostovoljci, ki opravljajo takšno poslanstvo kot je dejavnost našega zavoda, preden sploh začnejo in tudi kasneje, vlagati ogromno truda, časa in znanja. Čeprav vodniki in njihovi psi med svojim delom doživijo veliko lepega, je po drugi strani zanje to fizično, umsko in čustveno težko delo. Zato se trudim, da v zavodu poskrbim za njihovo dobro počutje in dobro delovno kondicijo.

Posredovanje s pomočjo psa se pri nas sicer izvajajo že nekaj let, a se še vedno zdi, da je vse skupaj še precej v povojih. Terapevtski psi postajajo prepoznavni, vendar večina ljudi to delo strne v en stavek: »To so tisti, ki jih lahko božamo in ki razveseljujejo ljudi«. To je sicer res, malokdo pa ve, da za tem stoji znanost in ogromno strokovnega dela. Zato sem si zastavila cilj, da dejavnost našega zavoda pripeljemo v Sloveniji na drugačen nivo, kakršnega si tudi zasluži. Ljudi, ki bi potrebovali takšne vrste pomoč je ogromno, vendar bom vztrajala na tem, da morata strokovnost in kvaliteta, ne kvantiteta, ostati na prvem mestu. Študije kažejo zelo dobre rezultate, da pa bomo dosegali še boljše, bomo morali poskrbeti za vrhunsko sodelovanje med strokovnimi delavci institucij in našimi prostovoljci.

Sama zase pravim, da sem optimističen realist in prepričana sem, da nam bo uspelo!

PRISPEVAJ SVOJIH 5

Vsaka PETka je dobrodošla, saj nam pomaga delati bolje.

RAD BI DONIRAL