Drugi o nas

Pismo mamice Vide

Vida je mamica 7 letne deklice Julije z Downovim sindromom, ki jo Monika in Bella obiskujeta v OŠ Idrija, podruznicni soli za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami v Idriji. Ob zaključku vsakega Bellinega obiska deklica izreče besedi: “Bula, bula”. Po besedah mamice, je to v njenem “jeziku” najvecji mozen odraz ljubezni – to rece samo se mamici in atiju.

Mamica je Moniki pred dnevi poslala tudi kratko, a zgovorno pismo, po tem, ko si je prebrala članke in ogledala posnetke o PETkah na Pediatrični kliniki:

Monika, pozdravljena!

Marta nam je poslala povezave na članka, sicer pa smo na televiziji videli tudi prispevek. Kot mama otroka, ki trpi za epilepsijo, ki je zaradi obolenj kar pogosto na infekcijski in nenazadnje ima Julija tudi izkušnjo s tvojimi obiski v šoli, izražam zahvalo in čestitam k delu. Upam, da bosta velikokrat polepšali dan še številnim otrokom.

Lep pozdrav Belli in tebi.

Vida M. Peternel

Valda Janjanin

Za otroka, ki leži dlje časa v bolnišnici, je dan, ko pride kužek na obisk, dan, ki ga radostno pričakuje. Nenavadno je videti kužka v bolnišnici, saj spominja na domače okolje! Že ob misli na srečanje s kosmatincem, se v otrocih vzbudi veliko spominov na najrazličnejše izkušnje, ki jih imajo s psi in v nemalo družinah je kuža celo družinski član. Tako se že v pogovoru o kužku oziroma najavi, da pride na obisk, v otroku poraja veliko prijetnih občutij, le ta pa so njegovemu zdravljenju v veliko pomoč. V pomoč so tudi zdravniškemu osebju, ki si v procesu zdravljenja za željeni rezultat – da bi se otrok čim prej pozdravil – vsekakor najbolj želi otrokovega sodelovanja. Pri tem igra vlogo ne le neposreden vpliv kužka na otrokovo psihično počutje; otrok lahko namreč skozi tovrstni obisk pridobi določeno mero zaupanja in celo bližine prav tako do zdravniškega osebja, saj bližnje srečanje s psom tudi v zdravniku in medicinski sestri vzbudi občutke, ki jih v svojem delovnem okolju sicer ne izrazijo. Otrok se lahko torej ob takšni izkušnji znebi strahu pred belo haljo ali modro delovno obleko, saj ima možnost doživeti zdravnika ali sestro drugače.

Otroci se ob bližni kužka raznežijo. Pozabijo na strah pred zdravljenjem. Doživljajo veliko občutkov ugodja in radosti same; tako pač je, da kuža v bližino otroka prinese veselje!”

Valda Janjanin, vzgoja predšolskih otrok na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo

Utrinek iz pediatrične klinike Ljubljana

Sreda ob petih. Vsi otroci na oddelku Službe za otroško psihiatrijo vedo, kaj to pomeni: takrat jih obiščejo kosmati in repati prijatelji skupaj s svojimi nasmejanimi vodnicami. Točne so kot ura. Vedno s skrbno pripravljenim programom poskrbijo, da je vsak obisk za naše otroke doživetje in prav posebno učenje.

Vsi, ki na oddelku spremljamo učinke obiskov terapevtskih psov na počutje otrok, smo nad njimi navdušeni in hvaležni vodnicam za pomoč, podporo in tolažbo, ki so jo deležni naši varovanci. Kako pomemben je prihod kužkov pove dejstvo, da morajo ob sredah mame in očetje neredko počakati in se odreči načrtovanemu sprehodu zunaj, saj da otrok prednost obisku “svojega” psa. Usposobljene, srčne vodnice in odlično izšolani psi dodajajo k terapevtskemu delu z našimi otroci svoj delež, ki bi si ga vsekakor želeli ohraniti tudi v prihodnosti.

Marta Marenče, spec.pedag. na oddelku Službe za otroško psihiatrijo, Pediatrična klinika Ljubljana

Prispevek o naši terapevtki, Nataši Savec, v glasilu Pod gorco (Maribor)

PISMO GOSPE MAJE IZ MARIBORA

1 3 4 5 6

PRISPEVAJ SVOJIH 5

Vsaka PETka je dobrodošla, saj nam pomaga delati bolje.

RAD BI DONIRAL